Skriv ett tackbrev för boken som du ännu inte skrivit

Skrivövning: Säg tack för en bok du vill skriva

Har du någonsin prövat att formulera ett tackbrev där någon tack för en bok du vill skriva (men ännu inte har påbörjat?)  Det kan verka vara en konstig skrivövning, men det kan få din text att bli bättre och mer läsartillvänd.

Det händer väl allt som oftast att läsare skriver tackbrev till en författare, eller hur?  Ett mejl, ett vykort eller kanske en uppmuntran på en Facebooksida. ”Tack för att du vågade dela med dig av din livshistoria, den hjälpte mig att klara av en svår tid” eller kanske ett muntert mejl: ”Vilka roliga karaktärer du har skapat.  Jag skrattade så mycket och var tvungen att läsa högt för min syster.”

Föreställ dig att du är läsaren

Om du själv håller på eller ska börja skriva bok, kan du då tänka så långt? Att din berättelse efter all möda är klar och har mött sina läsare? Och att någon av dem tar sig tid en stund och skriver en hälsning till tack?  Om du kan föreställa dig det, vad skriver din läsare då?

När jag under några terminer var texthandledare för fackbokseleverna på Jakobsbergs folkhögskolas författarkurs, var detta en övning som eleverna fick göra.

Skrivövningen:

  • ·Först fick de en kort stund reflektera över vem eller vilka som faktiskt skulle läsa boken.
  • Sedan fick de 3–4 minuter på sig att formulera ett tänkt tackbrev från någon av dem.

Det här gjordes vid terminsstarten och de flesta av eleverna hade knappt börjat skriva på sina texter.  Men det var fantastiskt roligt att höra vad de skrev i tackbreven.

Någon som ville skriva om psykisk ohälsa lät en femtonårig tjej tacka för boken som hade hjälpt henne att ta sig upp ur en depression. En annan elev ville skriva en resehandbok och iklädde sig rollen som den sportiga, medelålders läsare som tack för alla nya äventyr på Åland som han – tack vare boken – hade upptäckt.

Fantasi kan bli verklighet

Allt var på låtsas, förstås, men ändå … Så bra det kan vara att tänka och fantisera kring läsaren och vad den önskar sig och behöver. Inte minst för att det kan hjälpa en själv att fokusera och skriva på det sätt man verkligen vill. Just därför har jag många gånger tagit med den här övningen, bland annat på kursen Fem steg till din fackbok.

För inte alls längesen träffade jag en kvinna som hade gjort den där tackbrevs-övningen på en av mina workshops. Hon var strålande glad. Hennes bok hade sedan dess kommit ut på ett förlag, och nu hade hon fått ett tackmejl från en läsare. Det var nästan likadant som det hon hade skrivit själv. Men den här gången var tacket alldeles, alldeles på riktigt …

Vill du ha fler skrivövningar? Välkommen att gå en skrivarkurs. De flesta av mina kurser är digitala och finns i olika prisklasser.