Tips till dig som vill skriva fackbok

Att skriva fackbok, faktabok, facklitteratur, sakprosa … hur gör man det så att det blir läsvärt och engagerande? Hur skriver man faktatexter som förmedlar kunskap och erfarenheter, och inte bara är fantasihistorier och hitte-på. (I och för sig inte så bara.)

Redan under min tid som förläggare på Libris förlag jobbade jag en hel del med fackböcker, bland annat Maggan Hägglund och Doris Dahlins bästsäljare Drunkna inte i dina känslor och Tomas Sjödins lilla pärla Det händer när du vilar. Men som frilansredaktör för bland annat Natur och Kultur, Norstedts, Liber och Sanoma Utbildning har jag nog jobbat ännu mer med böcker där författare har delat med sig av fakta och erfarenheter. De har handlat om hjärnforskning, sorg, lönebildning, sex, kristen tro, mindfulness, vänskap, kommunikation, ekonomisk frihet, utmattning och allting där emellan.

Som lektör och skrivcoach möter jag också hela tiden många som gärna vill skriva en fackbok. De har en speciell expertis och vill nu förmedla sin kompetens och förpacka den i en bok. När de frågar mig hur de ska tänka kring sitt fackboksprojekt brukar jag börja med att ge dem fem råd, och de råden ger jag nu också till dig.

Fem tips till dig som vill skriva fackbok

  1. Bestäm dig för vem som framför allt ska läsa din bok. (Det är lätt att svara ”ALLA!” men det brukar sällan bli bra.) Vem är det som främst behöver boken? En trettonåring kille i Eslöv eller en karriärkvinna i Stockholms innerstad?  Och vad vill du att den läsaren framför allt ska ha fått med sig när hen läst färdigt?
  2. Arbeta tidigt med strukturen, den röda tråden, upplägget. Hur ska du strukturera upp ditt innehåll så att det engagerar och samtidigt blir logiskt? Ju tidigare du har detta klart för dig, desto bättre – även om du förstås går att ändra sig om ditt upplägg inte funkar.
  3. Reflektera över ditt ”varför”. Vad är skälet till att just du både vill och kan skriva den här fackboken. På vilket sätt kan du använda ditt ”varför” i tilltalet till din läsare?
  4. Kolla vad som finns i ämnet tidigare. Sök efter böcker i ämnet i din närmaste bokhandel, på biblioteket eller via nätet på till exempel Bokus eller Adlibris. Att det redan finns en massa böcker om till exempel utmattning behöver inte betyda att din bok inte behövs. Men du behöver försäkra dig om att du kan skriva boken med en vinkel, en inriktning eller ett tilltal som ingen annan haft förut.
  5. Vad ska boken heta? Pröva att ge boken en titel som du själv tycker låter spännande och skriv sedan en baksidestext på 5–10 meningar –även om du ännu inte har skrivit en rad i själva boken. Då kommer du förhoppningsvis fram till bokens kärna. Det kan göra ditt fortsatta arbete lättare och bokidén och målgruppen mycket, mycket tydligare.

Om du vill ha fler råd, få personlig skrivcoachning och lära dig mer om hur du kan ta din bokidé från dröm till faktisk bok, är du varmt välkommen till min onlinekurs via Zoom Fem steg till din fackbok. Läs mer och boka HÄR.