Skriva livsberättelse – hur gör man?

Många, många vill skriva sin livsberättelse. När jag har kurser i att skriva om sitt liv får jag mer än ett bevis på det. Och det gör mig glad förstås, för jag är säker på att precis varenda människa har något värdefullt att dela med sig av.

Vill du också skriva din livsberättelse – eller någon annans? Här är mina bästa råd.

Sju tips till dig som vill skriva din livsberättelse

  1. Börja! Det här kanske låter som ett löjligt råd, men jag möter så många som verkligen bär  runt på sina goda bokidéer och sedan aldrig sätter sig ner och börjar skriva. ”Man kommer aldrig till den sista raden om man inte skriver den första”, säger författaren Tomas Sjödin och det är verkligen sant.
  2. Var inte så självkritisk – lämna Jante i skogen! Detta är lättare sagt än gjort, men försök att inte lyssna till Jante som ryter ”Du ska inte tro att du är nå’t” eller din egen inre Kritiker som teaterviskar att ”Det finns så många som skriver mycket bättre än du”. Tänk på att det är bara, bara du som bäst kan berätta om ditt eget liv inifrån. Släng din inre kritiker i sjön.
  3. Fundera över vilka händelser i ditt liv som känns viktigast! Vilka ögonblick eller insikter vill du verkligen lyfta fram? Kan du lista tre eller fem av dem? Att dröja vid händelser och ögonblick som påverkat dig mycket kommer att göra din bok mer engagerande och läsvärd. Risken annars är att man låter allt som hänt blir lika viktigt – eller oviktigt – och då kanske din läsare tröttnar och somnar …
  4. Fortsätt! När du väl har börjat och inspirationen börjar sina efter ett tag, ge inte upp. Försök att sätta av en liten stund varje dag eller varje vecka för ditt skrivande, även om det känns trögt och du hellre vill kolla på Netflix.
  5.  Sätt mål och delmål! Ett delmål kanske kan vara att skriva 2 A4-sidor i veckan eller att skriva 20 minuter varje dag.  Och slutmålet kan exempelvis vara att ha ett första utkast färdigt inom exempelvis nio månader från det att du börjar – eller att ha en härlig releasefest om ett år. Både mål och delmål ska kräva lite ansträngning, men det behöver samtidigt kännas roligt och meningsfullt att uppnå dem – då fungerar de bäst.
  6.  Bestäm vem som ska läsa! Skriver du framför allt för barnbarnen eller vill du nå en bredare läsekrets? Det kommer att ha betydelse för hur du uttrycker dig och vilka texter som du väljer.
  7.  Hämta kunskap och skrivinspiration från andra! Läs andras livsberättelser och fundera på hur de är uppbyggda. Lyssna på poddar om skrivande när du tar en promenad. Läs böcker med skrivtips – de finns i massor på ditt närmaste bibliotek. Du kan förstås också få kunskap och inspiration genom att gå en skrivarkurs.

Onlinekursen Nya Skriv din livsberättelse  innehåller både livelektioner (3!) och videolektioner (6) tillsammans med flera skrivna avsnitt. Här får du fler skrivtips, genomgångar och en mängd skrivövningar som du efter varje lektion får personlig feedback på. Läs mer och boka HÄR.

Börja skriv! Lycka till!