📕 FÖRSTA BUDET: Du skall skriva om det som du verkligen bryr dig om.

”FÖRSTA BUDET: Du skall skriva om det som du verkligen bryr dig om.”

Jag har tidigare hÀr pÄ skrivtips-sidan presenterat mina tio budord för författare (som jag en gÄng för lÀnge sen ombads skriva). HÀr skriver jag nu lite mer om var och en av dessa. (Och nej, de Àr inte skrivna i sten som Guds tio, det tÄl att sÀgas en gÄng till. Se dem mer som idéer och tips till dig som skriver eller vill skriva en bok. )

Att skriva om ”det som du verkligen bryr dig om” kanske lĂ„ter som ett konstigt budord (eller okej dĂ„: tips), men att skapa nĂ„got större, en text som ska bli en hel bok, krĂ€ver mycket tĂ„lamod och engagemang. Du behöver ha med dig en hel del lust och energi frĂ„n start.

Det Àr lite som att springa marathon: Du mÄste vÀldigt gÀrna vilja komma fram till mÄl för att inte ge upp lÀngs vÀgen. Och det Àr lite grann som att vara gravid: Om du mer Àn nÄgot annat lÀngtar efter det barn som vÀxer i din mage Àr det lÀttare att stÄ ut med illamÄende eller svullna fötter.

Jag menar inte att skrĂ€mma dig, men jag har mött sĂ„ mĂ„nga som startat ett bokprojekt utifrĂ„n att de smickrats av andras engagemang och drömmar (”du borde verkligen skriva en bok”) och de brukar sĂ€llan komma lĂ€ngre Ă€n till sidan 32 … 🙄

SĂ„ vad Ă€r det du verkligen bryr dig om och som du skulle vilja skapa en bok utifrĂ„n? Kanske Ă€r det ditt specialĂ€mne som alltför fĂ„ kĂ€nner till? Kanske Ă€r det dina egna tunga livserfarenheter som kan omvandlas till insikter för andra? Kanske Ă€r det den dĂ€r spĂ€nnande romankaraktĂ€ren som du sjĂ€lv har hittat pĂ„, men som nu har börjat leva sitt eget liv och du mĂ„ste bara fĂ„ veta hur det gĂ„r …

Hur tĂ€nker du?