Är din text ”På Spåret”?

”Vart är vi på väg? ”

Ännu en trött fredagkväll hör jag På Spåret-Kristian ropa ut de välkända orden. Precis som många andra tv-tittare blir jag lika nyfiken som förra gången. Vad är målet för just den här resan? De göteborgsvitsiga pusselbitarna gör att jag vaknar upp, skriker i kör med maken i soffan och tar en lakritsbit till. Är det Mora, Funchal eller kanske Seattle?

När jag skriver detta är På Spåret slut för säsongen, men ”Vart är vi på väg?” är en fråga som jag ställer nästan varje dag som skrivcoach och lektör.

Vissa manus får mig att bli lika munter som en På Spåret-kväll. Om det är en roman, kan det finnas en kul huvudperson med ett tydligt mål. Hur ska hen nå dit? Hinder lika höga som Turning Torso visar sig samtidigt som ledtrådar och lösa pusselbitar läggs ut. Kanske är inte det huvudpersonens tänkta mål som blir slutet, kanske slutar allt på ett oväntat sätt? Jag rycks med och glömmer att ta fikarast.

Andra författare är skickliga på att skapa scener som påverkar alla sinnen, men verkar alldeles ha glömt På Spåret-frågan. Vart är texten, berättelsen eller huvudpersonen på väg?

Har du svårt med berättelsestrukturen?

  • Låt dig inspireras av de klassiska dramaturgimodellerna. Dramaturgivalen, Hjältens resa, ”Into the woods” – det finns många modeller som du kan sno eller låna av.

Skriver du på en annan text, kanske en faktabok?

  • Arbeta tidigt med strukturen. Skapa ett mönster av dina textbitar, sortera ditt textlego så det blir logiskt – eller se din text som en sång med rytm, verser och refräng. (Hitta på vilken struktur som helst – det viktigaste är att läsaren kan orientera sig.)

Oavsett vilket slags manus du skriver på, pröva gärna följande övning (som jag har skrivit om tidigare i det här nyhetsbrevet och som jag ofta återkommer till).

  • Skriv en ”baksidestext” på 10–12 meningar – långt innan ditt manus är klart. Vad handlar boken om? Vad ska hända? Och varför ska läsaren ta del av just detta innehåll?

Jag törs lova att denna enkla övning kan hjälpa både dig och dina framtida läsare. Och på alla mina kurser får du självklart lära dig mer om upplägg och struktur.