Skriva dialog - med cittatecken eller talstreck?

Att skriva dialog I

Jag får många frågor om att skriva dialog i berättande text. Hur ska man egentligen återge samtal så att de känns trovärdiga, spänstiga och intressanta?

I några blogginlägg vill jag därför dela med mig av mina tankar om att skriva dialog, men också ge några praktiska tips. Och jag börjar med det praktiska. För den vanligaste frågan är rent teknisk: Hur ska man markera repliker? Det finns ju minst två sätt att visa i text att någon pratar, snackar, talar.

1. Citattecken

Det kan se ut så här:

”Hej! Jag heter Henry. Jag har tappat en tand.”

(Du får själv gissa om Henry är fem eller snart hundra år…)

2. Talstreck

Detta kallas även replikstreck, anföringsstreck eller pratminus (fast det inte är ett minustecken utan ett lite längre streck – samma streck som också markerar tankstreck mitt i meningar.)

– Hej, jag heter Henry. Jag har tappat en tand.

Att markera på detta sätt i Word kan vara oväntat knepigt, eftersom ordbehandlingsprogrammet automatiskt gör om det till en ”punktlista”. Med flera repliker efter varandra ser det extremt konstigt ut.

För att få Word att sluta med sådana dumheter (och ta bort automatiken) kan du gå till menyn allra längst upp och under rubriken ”Verktyg”, klicka dig in på ”Alternativ för autokorrigering”. Gå sedan till rubriken ”Autoformatera vid inskrivning” och ta bort bocken vid ”Automatiska punktlistor”. Tada! Nu slipper det bli fel framöver.

Om du av något skäl ändå vill ha kvar automatiska punktlistor kan du i stället trycka Ctrl+Z (det vill säga ”ångra”) varje gång Word vill göra om ditt replikstreck till en del av en lista. Då går ditt talstreck tillbaka till rätt läge.

Citattecken och talstreck anses språkligt helt likvärdiga … Men blanda inte!

Vilket sätt är bäst för det du skriver? Ja, det får du bestämma alldeles själv. Citattecken och talstreck anses språkligt helt likvärdiga, så använd det alternativ som du är mest bekväm med. Men blanda inte! Om du väl har bestämt dig för citattecken så variera inte med talstreck – eller tvärtom.

Det finns också ett tredje sätt att skriva in dialog i en text.

3. Utan någon markering alls

Låter det konstigt? Ja, men faktum är att en hel del författare idag skriver dialog med replikerna invävda texten. Det gjorde till exempel Kristina Sandberg i sin fängslande serie om hemmafrun Maj (Att föda ett barn, Sörja för de sina, Liv till varje pris), precis som Tom Malmqvist i den augustprisbelönade romanen I varje ögonblick är vi vid liv.

För den som läser kan det ta ett tag att komma in i detta skrivsätt och lära sig skilja mellan tankar och tal – även om författarna är skickliga. Av det skälet brukar jag inte rekommendera mina kursdeltagare att skriva så. (För tänk om en liten femåring kom in här i texten och sa hej, jag heter henry, jag har tappat en tand, du skulle kanske bli lite förvirrad, eller hur?)

Men är du sugen på att experimentera och se om det funkar att låta replikerna bli ett med resten av texten – prova gärna. Du är i mycket gott sällskap.

Vill du ha fler skrivtips? Gå någon av mina skrivarkurser online på skrivarkurs.ingerlundin.se eller använd mig som lektör och skrivcoach.